“Postižemo uvek naš cilj i ruska privreda će biti uništena i platiće, biće odgovorna za sve svoje zločine”, napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

On je dodao da je trebalo da se ograniči cena nafte na 30 dolara za barel da bi se Rusija “brže uništila”.

Članice Evropske unije postigle su juče sporazum o ograničavanju cene ruske nafte na 60 dolara za barel, što je ključni korak u skopu zapadnih sankcija čiji je cilj da se svetsko tržište preuredi tako da njene cene ne divljaju i da se Rusiji oteža finansiranje njenog rata protiv Ukrajine. Ograničenje cene na 60 dolara po barelu su prihvatili i G7 i Australija. 

Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuju se principi slobodnog tržišta

Ograničenje cene ruske nafte koji su uveli SAD i njihovi partneri u praksi znači da će osnovni principi slobodnog tržišta biti preoblikovani, saopštila je ambasada Rusije u Vašingtonu.

“Primili smo k znanju arogantne tvrdnje američke administracije vezane za dogovor sa njenim partnerima o ozloglašenom ‘ograničenju cena’ ruske nafte”, saopštila je ambasada, prenosi danas agencija TASS.

“Stratezi u Vašingtonu koji se kriju iza uzvišenih slogana o obezbedjenju energetske bezbednosti za zemlje u razvoju, ćute o činjenici da trenutna neravnoteža na energetskim tržištima proizilazi iz njihovih loše koncipiranih akcija. Pre svega je uvodjenje sankcija protiv Rusije i zabrane uvoza energenata iz naše zemlje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “kolektivni Zapad” pokušava da reši probleme koje je sam stvorio, i da se zapravo radi o “preoblikovanju osnovnih principa slobodnog tržišta”.

Ruske diplomate navode da će ovakvi koraci neizbežno imati za rezultat još veću  neizvesnost i nametanje viših cena sirovinama i dodaju da od sada nijedna zemlja neće biti imuna na uvodjenje svih vrsta “ograničenja”‘ na svoj izvoz iz političkih razloga.

“Bez obzira na trenutno poigravanje s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvereni smo da će se nastaviti tražnja za ruskom naftom”, navodi se u saopštenju.

Članice G7 i Australija su u zajedničkom saopštenju juče navele da su se složile da ograniče cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, a odluka stupa na snagu 5. decembra ili ubrzo posle toga. Oni su se pridružili takvoj odluci zemalja EU.