Kako se približava praznik 9. maj, gradovi širom Ukrajine se pripremaju za očekivani porast ruskih napada, a zvaničnici su pozvali stanovnike da obrate pažnju na upozorenja o vazdušnim napadima.

Prvi zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevhen Jenjin rekao je da su ovi simbolični datumi „za ruskog agresora kao crvena marama za bika“ i dodao da u vreme dok se „ceo civilizovan svet seća žrtava strašnih ratova, Rusija želi parade i sprema se da igra preko kostiju u Mariupolju“.

Najintenzivnije borbe poslednjih dana odvijale su se u istočnoj Ukrajini, zapadni vojni analitičari kažu da je ukrajinska kontraofanziva napredovala oko severoistočnog grada Harkova, a Rusi ostvarili manje uspehe u Lugansku, oblasti u kojoj se separatisti uz podršku Moskve bore od 2014. godine.

U tom kontekstu, ukrajinske snage zauzele su se da spreče potpuno preuzimanje Marijupolja koje bi Rusima obezbedilo strateški važnu luku u Azovskom moru koja je i kopneni most do poluostrva Krim.

Na novim satelitskim fotografijama vidi se ogromno razaranje u čeličane. Zgrade Azovstalja, medju njima i jedna ispod koje se verovatno kriju stotine vojnika i civila, imale su velike rupe na krovu, prema slikama koje je juče snimio Planet Labs PBC.

Spasioci su danas pokušali da evakuišu još civila iz Marijupolja. Desetine civila predato je juče na staranje predstavnicima Ujedinjenih nacija i Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, potvrdili su ruski i ukrajinski zvaničnici.