Busek je neočekivano preminuo u nedelju, saopštio je austrijskoj novinskoj agenciji APA Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu, na čijem je čelu bio kao predsednik Upravnog odbora. Napunio bi 81 godinu 25. marta.

Od 1991. do 1995. Busek je bio lider Austrijske narodne partije (OVP). Za to vreme bio je i vicekancelar u velikoj koaliciji sa socijaldemokratama (SPO) i istovremeno ministar nauke i istraživanja, a od 1994. godine ministar prosvete, navodi APA.

Važio je za stručnjaka za situaciju na Zapadnom Balkanu. Od 1996. bio je koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI), a izmedju 2000. i 2002. bio je izaslanik austrijske vlade za proširenje EU, prenosi slovenački portal 24ur.

Bio je i specijalni koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu. Zalagao se za članstvo Slovenije i Hrvatske u EU i veću ulogu Unije na Zapadnom Balkanu.

Vest o njegovoj smrti snažno je odjeknula u njegovoj Narodnoj stranci, na čijem je čelu bio, kao i medju austrijskim političarima.

Aujstrijski kancelar Karl Nehamer opisao ga je kao „velikog Austrijanca i entuzijastičnog Evropljanina“ kojeg su mnogi cenili, bez obzira na partijsku pripadnost. Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka opisao ga je kao „političara sa stavom, vizionara i pionira“.

Liberalni intelektualac ​​rodjen je u Beču 25. marta 1941.