Pele, legendarni Brazilac i jedan od najboljih fudbalera u istoriji, preminuo je večeras u 83. godini nakon borbe sa rakom debelog creva.

Trostruki svetski šampion, koji je bolovao od raka debelog creva otkrivenog u septembru 2021, primljen je u bolnicu u Sao Paolu 29. novembra kako bi se regulisala doza lekova. On je ostao u bolnici zbog, kako su tada rekli lekari, respiratorne infekcije izazvane kovidom-19.

Njegovo stanje se nakon toga pogoršalo, a lekari su saopštili da je Pele imao problema sa bubrezima i srcem.

Njegova deca su minuli Božić provela sa njim u bolnici, a o stanju svog oca su redovno pisali i tokom Svetskog prvenstva u Kataru kada se Pele i poslednji put oglasio na društvenim mrežama čestitajući Argentincu Lionelu Mesiju na zasluženo osvojenoj tituli.

Tokom Mundijala u Kataru video je kako je Nejmar izjednačio njegov rekord po broju postignutih golova u dresu Brazila (77), a fudbaler kojeg mnogi smatraju najboljim u istoriji dobijao je brojne poruke podrške igrača i selektora iz Katara.

Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, koji je sa 17 godina zaigrao za reprezentaciju Brazila na Svetskom prvenstvu 1958, osvojio je tri titule svetskog šampiona – 1958, 1962. i 1970. godine.