Šef humanitarne službe UN Martin Grifits i šefica UN za trgovinu Rebeka Grinspan bili su domaćini timu koji je predvodio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin u kancelarijama UN u Ženevi.

Niko od zvaničnika nije razgovarao sa novinarima po dolasku na razgovore.

Sporazum o izvozu žitarica, čijem su potpisivanju posredovale UN i Turska prošlog jula. Da bi se ubedila Rusija da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica preko Crnog mora, prošle godine je sklopljen trogodišnji sporazum u kojem su se UN složile da pomognu u olakšavanju ruskog izvoza hrane i đubriva.
Moskva je dotadašnjim sprovođenjem sporazuma nezadovoljna i ističe da je Ukrajina dobila ono što je dogovoreno dok je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran zbog sankcija zapadnih država.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova juče je izjavila da bi sporazumi trebalo da se implementiraju u sprezi jedni sa drugima i da je “do sada efikasno sproveden samo ukrajinski deo, dok je ruski poljoprivredni izvoz i blokiran”.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je pre četiri dana da se klauzule sporazuma koje su namenjene Rusiji “uopšte ne primenjuju” i da “pitanje produženja postaje prilično komplikovano, ako se sporazum primenjuje do pola”.

Moskva želi da se ruski amonijak doprema cevovodom preko Ukrajine kako bi stigao do crnomorskih luka kako bi se odatle izvozio i kaže da bankarska ograničenja i visoki troškovi osiguranja odbijaju potencijalne kupce.

Postizanje dogovora je važno jer su Ukrajina i Rusija glavni dobavljači pšenice, ječma, suncokretovog ulja i druge hrane, posebno u delovima Afrike, Bliskog istoka i Azije gde mnogi stanovnici već gladuju i gde su cene hrane naglo porasle.

Sporazumom o žitu koji je potpisan prošlog jula dogovorena je provera tereta koji se transportuje morem od strane UN, ruskih, ukrajinskih i turskih zvaničnika kako bi se osiguralo da se ne krijumčari oružje.

Iako se sporazum primenjivao, izvoz žita iz Ukrajine drastično je opao. Zapadni kritičari optužuju Rusiju da odugovlači sa obavljanjem inspekcija brodova što Moskva negira.