Ujedinjene nacije smatraju da je to uzrokovano ekonomskim teškoćama i nesigurnošću, kao i povećanjem cena na svetskom nivou opijumske smole koja se koristi za pravljenje heroina, prenosi BBC.

U Mjanmaru i dalje traje gradjanski rat izazvan pučem 2021. godine.

“Ekonomski, bezbednosni i upravni poremećaji koji su usledili nakon vojnog preuzimanja vlasti u februaru 2021. su se ukrstili, a farmeri u udaljenim, često podložnim sukobima oblastima u severnom Šanu i pograničnim državama, nisu imali izbora osim da se vrate na opijum”, rekao je Džeremi Daglas, regionalni predstavnik Kancelarije UN za droge i kriminal (UNODC).

U regionu koji se graniči sa Tajlandom i Laosom, takozvani Zlatni trougao, uvek je bio glavni izvor proizvodnje opijuma i heroina.

U izveštaju UN objavljenom danas navodi se da je ekonomija Mjanmara bila suočena sa spoljnim i domaćim šokovima 2022. godine, poput rata Rusije i Ukrajine, stalne političke nestabilnosti i rastuće inflacije, što pruža “snažne podsticaje” poljoprivrednicima da počnu ili prošire uzgoj opijumskog maka, piše BBC.

Mjanmar je drugi najveći proizvođač opijuma u svetu, posle Avganistana.

Ove dve zemlje su izvor većine heroina koji se prodaje širom sveta.

Tokom protekle decenije, projekti zamene useva i poboljšanje ekonomskih prilika u Mjanmaru doveli su do stalnog pada u uzgoju opijumskog maka.

Medjutim, godišnje istraživanje koje su sprovele UN pokazuje da je proizvodnja u Mjanmaru ponovo porasla.

Proizvodnja opijuma u ​​2022. bila je najveća od 2013. godine, kada je proizvedeno 870 metričkih tona.