Eksperti iz Istražne komisije za Ukrajinu, koju je ranije ove godine ustanovio UNHRC, do sada su se fokusirali na četiri regiona – Kijev, Černigov, Harkov i Sumi.
Predstavljajući svoje najopsežnije nalaze do sada, oni su citirali svedočenja bivših pritvorenika o premlaćivanju, strujnim udarima i prisilnom svlačenju u objektima u kojima su ih ruski vojnici držali zatočene.

Eksperti su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog pogubljenja na kojima je tim radio u četiri regiona.

„Na osnovu dokaza koje je prikupila komisija, zaključeno je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini“, rekao je Erik Mose, predsedavajući komisije.

Član Komisije Pablo de Grejf ​​rekao je novinarima da je tim „pronašao dva slučaja maltretiranja vojnika Ruske Federacije od strane ukrajinskih vojnika“.

„Utvrdili smo očigledno znatno veći broj incidenata koji predstavljaju ratne zločine od strane Ruske Federacije“, dodao je.

Tim je u Ukrajini boravio 10 dana u junu, a tada su posetili Buču, predgradje Kijeva, gde su ukrajinske vlasti pronašle masovne grobnice nakon što su se ruski vojnici povukli krajem marta.

„Bili smo zapanjeni velikim brojem pogubljenja u oblastima koje smo posetili. Komisija trenutno istražuje takve smrtne slučajeve u 16 ​​gradova i naselja“, rekao je Mose.

Nije precizirao ko ili koja strana u ratu je navodno počinila ubistva.

Rad komisije bi na kraju mogao da doprinese radu tužilaca Međunarodnog krivičnog suda koji bi mogli da podnesu optužbe za ratne zločine u Ukrajini.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.