Pozivajući se na izveštaj UN o svetskoj ekonomskoj situaciji i izgledima (WESP) za 2023. godinu, ESCAP je na onlajn brifingu za medije navela da se predviđa da će ekonomski rast u istočnoj Aziji porasti na 4,4 odsto u 2023. sa procenjenih 3,2 odsto u 2022. godini.

Kako prenosi Sinhua, u izveštaju se navodi da se očekuje da će kineska ekonomija ubrzati jer je vlada nedavno optimizovala svoje mere prevencije i ublažila monetarnu i fiskalnu politiku. Dodaje se da se očekuje da će kineska privreda porasti za 4,8 odsto u 2023, u poređenju sa rastom od 3,0 odsto u 2022. godini.

Međutim, ističe se da uprkos tome što ga podržava kineska ekonomija, ekonomski oporavak u regionu ostaje krhak. Mnoge ekonomije (osim Kine) gube na snazi usred slabljenja tražnje, rasta troškova života i slabljenja izvozne potražnje iz SAD i Evrope.

Kratkoročni ekonomski izgledi istočne i južne Azije suočavaju se sa pogoršanjem globalnog okruženja, koje je zasenjeno oštrom inflacijom, krizom hrane i energije i deflacijom duga, navodi se u izvještaju.

“Očekuje se da će klimatski rizici nastaviti da utiču na mnoge zemlje u regionu, pogoršavajući nesigurnost hrane i dodajući dodatni pritisak na inflaciju”, upozorava se.

Produženi period ekonomske slabosti ometao bi iskorenjivanje siromaštva i ograničio sposobnost zemalja da šire ulažu u ciljeve održivog razvoja, navodi se u izveštaju, pozivajući na kolektivne napore za rešavanje ovih izazova.