“Polovina Avganistana trpi ozbiljnu glad tokom cele godine, bez obzira na godišnje doba, a stopa neuhranjenosti je rekordno visoka za Avganistan”, rekao je Kropf.

Siromaštvo i glad pogodili su milione ljudi u Avganistanu kada su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. nakon što je strana pomoć prestala gotovo preko noći, piše AP.

Sankcije liderima talibana, obustavljeni transferi izmedju banaka i zamrznute milijarde finansijskih rezervi Avganistana ograničili su pristup medjunarodnim institucijama i novcu iz inostranstva od kog je ekonomija zemlje zavisila pre povlačenja američkih i NATO snaga.

“Sedam miliona dece (mladje od pet godina) i majki su neuhranjeni u zemlji od 40 miliona stanovnika”, rekao je Kropf.

Avganistanci ne umiru od gladi, dodao je, ali nemaju više resursa da spreče humanitarnu krizu.

Humanitarne organizacije pomažu Avganistancima kada je reč o hrani, obrazovanju i zdravstvu, ali i grejanju, novcu za gorivo i toplu odeću.

Medjutim, na distribuciju je ozbiljno uticala zabrana ženama u Avganistanu da rade u državnim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

“Zabrana je došla u najgorem mogućem trenutku. Porodice i zajednice ne znaju odakle im dolazi sledeći obrok”, istakao je Kropf.

Svetski program za hranu povećao je dostavu uoči zime, medjutim rad im otežava to što je 19 partnerskih nevladinih organizacija prestalo sa radom u zemlji zbog zabrane talibana.

Nakon odluke o zabrani donete 24. decembra minule godine, rad je obustavilo i 115 od 437 mobilnih zdravstvenih klinika, što pogađa 82.000 dece, trudnica i dojilja.

Pauzirani su i programi koji dostavljaju hranu školama za užine, što utiče na 616.000 djaka.

Lokalni lekari tvrde da se broj pacijenata u poslednje vreme povećao i da u nedostatku hrane i lekova i manja bolest može da se pretvori u veliki problem.

Zamenica generalnog sekretara UN Amina Mohamed izjavila je juče da je koristila “sva sredstva” tokom sastanaka sa predstavnicima talibana u Avganistanu kako bi pokušala da preokrene njihovu odluku i pozvala muslimanske zemlje da pomognu talibanima da pređu iz “13. veka na 21. vek”.