Predvidja se takodje da će 2023, Indija preći Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svetu.

„Dok očekujemo radjanje osmomilijarditog stanovnika Zemlje… to je podsećanje na našu podeljenu odgovornost da vodimo računa o našoj planeti i uzmemo momenat da razmislimo o tačkama gde još ne poštujemo preuzete obaveze jedni prema drugim“, istaknuto je u saopštenju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

To je, kako je dodao, takodje „prilika da se slavi naš diverzitet, prizna naša zajednička humanost i da se divimo pred napretkom zdravstva koje je produžilo životni vek i znatno smanjilo stopu smrtnosti majki i dece“.

Prema prognozi UN odelenja, svetska populacija raste sporije od 1950. godine. Svetska populacija mogla bi da dostigne oko 8,5 milijardi 2030. godine i 9,7 milijardi 2050. sa vrhuncom od oko 10,4 milijardi ljudi tokom 2080-ih kada se očekuje zadržavanje na tom nivou do 2100.

Dok je konstatovan jasan pad plodnosti u više razvijenih zemalja, očekivan porast populacije narednih decenija će više od polovine biti koncentrisan u osam zemalja – Demokratskoj Republici Kongo, Egiptu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinima i Tanzaniji, navode Ujedinjene nacije.