Pištolji, a ponekad čak i teški mitraljezi “sada se krijumčare u kontekstu brzog pogoršanja bezbednosti”, navela je Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC).

Haiti je godinama zaglavljen u dubokoj ekonomskoj, bezbednosnoj i političkoj krizi. Ubistvo predsednika Jovenela Moiza u julu 2021. pogoršalo je situaciju.

Broj zabeleženih ubistava porastao je sa 1.141 u 2019. na 2.183 u 2022, a broj kidnapovanja sa 78 na 1.359, pri čemu bande kontrolišu više od polovine nacionalne teritorije, piše u izveštaju u kojem je izraženo “žaljenje zbog uticaja šverca na višestruke krize na Haitiju”.

UNODC je napravio izveštaj na osnovu podataka o povećanju zaplene vatrenog oružja, izveštaja obaveštajnih službi i odluka pravosudnih organa.

Većina oružja dolazi iz SAD i prvo prolazi kroz Floridu, gde pripadnici haićanske dijaspore sakrivaju oružje u kontejnere sa svakodnevnom robom koja se šalje u Haiti.

Pištolji koji se legalno prodaju za manje od 500 dolara u SAD, mogu se kupiti za 10.000 dolara u Haitiju. Bande favorizuju puške AK47, AR15 i jurišne puške.