Kako je istaknuto, ovo partnerstvo predstavlja prvu dinarsku transakciju GGF-a u Srbiji.

Njegovom realizacijom omogućava se poboljšavanje pristupa dinarskom finansiranju, jer osnažuje klijente UniCredit banke da investiraju u svoju budućnost bez izlaganja deviznom riziku koji bi mogao da negativno utiče na njihove novčane tokove.

“Zadovoljstvo nam je što jačamo svoje strateško partnerstvo sa Unikredit bankom Srbija, jednim od renomiranih lidera na tržištu. Dinarsko kreditiranje predstavlja ključnu komponentu odgovornog finansiranja, jer štiti klijente od deviznog rizika”, kazao je član Upravnog odbora GGF fonda, Kristofer Nouls.

On je naglasio da GGF, kao razvojni investicioni fond fokusiran na ublažavanje uticaja klimatskih promena i promovisanje održivog ekonomskog razvoja, “želi da doprinese većem kreditiranju u domaćoj valuti u Srbiji i celom regionu”.

Podseća se da su UniCredit banka Srbija i GGF 2016. godine započeli partnerstvo sa ciljem finansiranja projekata obnovljivih izvora energije i stambenih kredita za kupovinu stanova u energetski efikasnim zgradama.

Istaknuto je da je UniCredit banka, jedna od najznačajnijih banaka u Srbiji, ujedno i članica uspešne pan-evropske bankarske grupe, snažan partner GGF-a, imajući u vidu njenu poziciju i značaj u ekonomskom i i finansijskom sistemu Srbije.

“Ponosni smo što je baš UniCredit banka Srbija partner GGF-a u prvoj dinarskoj transakciji na srpskom tržištu. Ova transakcija najbolji je pokazatelj našeg kvaliteta, jer se neke od najvažnijih i najinovativnijih finansijskih institucija kao što je GGF, oslanjaju na našu ekspretizu”, rekao je predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija Nikola Vuletić.

Dodao je da pored toga, ovo partnerstvo dokazuje da je “UniCredit banka Srbija pouzdan partner i jedan od lokalnih lidera u finansiranju projekata obnovljivih izvora energije”.

Na ceremoniji potpisivanja partnerstva za prvu dinarsku transakciju Fonda u Srbiji, istaknuto je da samo snažna saradnja finansijskih institucija može da dovede društvo do zelene tranzicije.

Ukazano je da ovakva saradnja otvara mogućnosti za poboljšanje sveukupne energetske bezbednosti i potrošnju obnovljive energije u Srbiji i regionu.

GGF su osnovale Nemačka razvojna banka (KfW) i Evropska investiciona banka u decembru 2009. godine kao javno- privatno partnerstvo, uz finansijsku podršku Evropske komisije, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB).

GGF investira u mere koje za cilj imaju smanjenje upotrebe energije i emisije CO 2 , kao i da unaprede resursnu efikasnost na tržištima 19 zemalja Jugoistočne Evrope, zemljama Kavkaza, Ukrajine, Moldavije, Bliskog Istoka i Severne Afrike.

Fond takvo finansiranje obezbedjuje investirajući direktno u projekte obnovljivih izvora energije, korporativne ili opštinske projekte ili posredno preko odabranih finansijskih institucija.

UniCredit banka Srbija deo je Unikredit grupe, pan-evropske komercijalne bankarske grupacije sa posebnim franšizama u Italiji, Nemačkoj, centralnoj i istočnoj Evropi, kao i korporativnim i investicionim bankarstvom širom sveta.

UniCredit banka Srbija je aktivna na polju strukturiranja i obezbedjivanja finansiranja projekata obnovljivih izvora energije od usvajanja prvog pravnog okvira.

Na srpskom tržištu UniCredit je učestvovao i obezbedio finansiranje za ukupno pet vetroparkova – dva od njih zajedno sa drugim finansijskim institucijama, a tri u skladu sa bilaterilnim ugovorima.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

//