“Strateški fokus Grupe ka unapređenju poslovanja koji je orijentisan na klijente i fokusiran na efikasnost troškova i kapitala ponovo je dao odlične rezultate, stvarajući čvrstu osnovu za kontinuirani uspeh i rast”, navodi se u saopštenju.

Unikredit grupa je isplatila zaradu po akciji (EPS) koja je za 41,8 procentnih poena viša na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2024. godine, dok je razgraničena dividenda po akciji (DPS) viša za 63,6 procentnih poena, a materijalna knjigovodstvena vrednost po akciji porasla je za 25 procenata na godišnjem nivou.

“Godinu smo započeli sa izuzetno snažnom osnovom ostvarujući neto dobit od 2,6 milijardi evra, što predstavlja rast od 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uz snažan napredak u svim ključnim oblastima. Ovo je podržano znatno povoljnijim okruženjem za ostvarivanje naknada i upravljanje imovinom, našim fokusom na klijente i proizvode, i neto prihodima od kamata. Unikredit je na putu da nastavi sa pružanjem izuzetnih rezultata, a mi smo ponosni što smo vodeći u ovoj industriji”, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Unikredit grupe Andrea Orcel.

Naglasio je da će ta bankarska grupa nastaviti da demonstrira održivo visoku strukturnu profitabilnost i najbolje u klasi prinose akcionara u različitim makro okruženjima.

“Nepokolebljivo nastavljamo da gradimo budućnost i ispunjavamo naše težnje za sve zainteresovane strane”, kazao je Orceel.