UNS je u saopštenju naveo da je skrajnut i diskriminisan.

“Za razliku od Asocijacije novinara Kosova, koja je partner EFJ u organizaciji Godišnje skupštine u Prištini, UNS na Kosovu je ignorisan, uprkos obećanju predsednice EFJ Maje Sever da neće biti tako”, naveo je u saopštenju UNS.

Dodaje se da je UNS nakon saznanja da će Godišnja skupština biti u Prištini kontaktirao 17. januara predsednicu EFJ Maju Sever tražeći da oba udruženja budu uključena u pripremu i organizaciju tog skupa i da je ona potvrdno odgovorila.

“Šok je usledio kada smo 8. aprila dobili agendu Godišnje skupštine u čijoj pripremi i organizaciji niko od članova ovog udruženja nije učestvovao i u kojoj UNS kao organizacija ni protokolarno ne postoji”, naveli su iz UNS.

To udruženje tvrdi da je “lider u borbi za zaštitu novinarske slobode” i da je istražilo sve slučajeve ubistva i kidnapovanja albanskih i srpskih novinara od 1998. do 2005. godine na Kosovu i da treba da budu uključeni u organizaciju događaja kao što je Generalna skupština EFJ.

Maja Sever je u odgovoru UNS navela da je pravilo da se zainteresovane organizacije prijavljuju za organizaciju Godišnje skupštine i dodala da je ove godine odlučeno da će Skupštinu u Prištini organizovati Udruženje novinara Kosova koje je poslalo službenu prijavu u propisanom roku.