Urednika časopisa „Drvotehnika“ Blagojevića u noći izmedju 12. i 13. jula pozvao je preko fiksnog telefona mušakrac, predstaviši se kao Stanko Vasić i poručio mu: „Dragojlo, ti si? Jel to onaj pokojni, što je umro pre godinu. A nije, nije, tek će umreti“.

Blagojević sumnja da mu je to pravo ime, pretnje je prijavio policiji, pretpostavlja da to ima veze sa tekstom „Raspodela sirovine iz državnih šuma pod velom tajne“, objavljen u julskom broju.

Uredniku portala „Rešetka“ Draganu Marinoviću je u martu, dok je sedeo sa suprugom i kolegom u lokalnom restoranu, prišao muškarac i počeo da ga vredja i preti.

Nepoznati muškarac pozivao se na jedno vrlo značajno ime u gradu, a navodno sve zbog toga što je pisao o čoveku koji je tragično izgubio život, ali Marinović pretnje nije prijavio policiji, jer je “u prošlosti prijavljivao slične pretnje bez rezultata i potpuno je izgubio veru u institucije“.

Glavna i odgovorna urednica Insajder TV Brankica Janković godinama je bila pod policijskom zaštitom zbog pretnji koji su joj upućivane na utakmici 2009. godine.

Njoj su navijači na utakmici Partizan–Budućnost, odigranoj 22. maja 2009. godine u Beogradu skandirali „B92 policijska emisija, lagaće vas tog četvrtka Brankica k….”.

Pretnje i zastrašivanje desili su se nekoliko dana posle repriziranja emisije iz 2009. godine na Insajder TV u kojoj je Stankovićeva ukazala na vezu navijača sa kriminalom. Ona je, tim povodom, izjavila da je nisu kontaktirali ni policija ni tužilaštvo, a kabinet premijera je osudio incident.

Ekipa Bugarske nacionalne televizije u kojoj su bili novinarka i producent Bogdana Lazarova, snimatelji Dimitar Slavov i Nikolaj Andreev i tehničar Robert Vacov, zajedno sa ekološkim aktivistima iz Bugarske i Bosliegrada, napadnuti su dok su snimali prilog o zagadjenju prirodne sredine za koje se pretpostavlja da potiče iz rudnika Podvirovi kod Bosilegrada.

Kako je izjavio Dimitar Dimitrov koji je vozio novinarsku ekipu, „grupa radnika zajedno sa direktorom ‘Bosil-metala’ Miodragom Vukajlovićem iznenada ih je zasula kamenicama“, pri čemu ga je jedan kamen pogodio i razbio kameru, kao i da su udarili pesnicom u grudi.

Policija u Bosilegradu otvorila je istragu o incidentu, članovi ekipe su dali izjave, a saslušani su članovi grupe koja ih je napala, objavio je RTS.

Na platformi Saveta Evrope ove godine zabeleženo je 11 slučajeva napada i pretnji novinarima u Srbiji za koje počinioci nisu pronadjeni ili nisu sudski okončani.

Pored navedenih je i slučaj Danijela Mirkova, Sare Mikić i Save Majstorova, novinara portala So info koji su zbog najave i izveštavanja o blokadama u Somboru optuženi da su organizatori protesta u ovom gradu.

Zabeležene su i pretnja imejlom upućene redakcijama Danasa i N1 televizije, kao i pretnje smrću programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici.

Na platformi su i preteće poruke upućene Verici Marinčić, novinarki portala IN medija iz Indjije i Miljku Stojanoviću, dopisniku Danasa iz Zaječara.

Platforma Saveta Evrope zabeležila je i optužbe protiv novinara istraživačkih medija „za zaveru protiv predsednika Aleksandra Vučića“, izrečenih u filmu Tomislava Lovrekovića, emitovanom na Televiziji Pink. U filmu se direktno pominju Vreme, Danas, KRIK, CINS, N1, NIN i Nova.