U krajnje neobičnom slučaju povrede bezbednosti vazduhoplovne baze u kojoj su avion predsednika SAD “Air Force One” i druge važne letelice, jedan uljez je satima neometano šetao, čak i kroz jedan avion.Taj čovek je uočen jer je, kaže istražni izveštaj Ratnog vazduhoplovstva objavljen u četvrtak, imao “jarko crvenu ili ružičastu kapu s pufnama koje liče na mišije uši”.
Vazduhoplovac u Operativnoj službi baze Endrjuz, u Merilendu, nedaleko od Vašingtona, pozvao je  obezbeđenje tek kad je medju parkiranim avionima video čoveka s neobičnom kapom. Vlasti kažu da se nije ni približio avionu “Air Force One”.
“Da budem iskren, pojma nismo imali da je neovlašćeni civil u bazi. Mogao je da luta i mnogo duže da nije bilo tog vazduhoplovca koji je shvatio da se taj tu baš ne uklapa”, rekao je novinarima Semi Seid, generalni inspektor Ratnog vazduhoplovstva.
O tom upadu koji se zbio još 4. februara, Ratno vazduhoplovstvo je odmah otvorilo internu istragu i nadjena su tri glavna nedostatka sistema obezbedjenja.
Prvi je “ljudska greška” stražara na kapiji koji je čoveku dopustio da uđe u bazu, iako nije imao legitimaciju potrebnu za to.
Nekoliko sati kasnije, taj čovek je neprimećen ušao medju avione provlačeći se kroz ogradu koja bi trebalo da to spreči.
I, konačno, ušao je u jedan parkirani avion i izašao iz njega, a da to niko nije primetio, mada je tom, najstrože čuvanom delu aerodroma moguć pristup samo s posebnom oznakom koja ovlašćenima omogućava da budu u tom području baze u koje je većini osoblja zabranjen svaki pristup.
Zvaničnici su rekli da je uljez odmah predat lokalnoj policiji jer je za njim ranije bila izdata poternica za hapšenje. Njegovo ime nije objavljeno. Izveštaj generalnog inspektora kaže samo da ima “opsežan dosije”.
“Obezbedjenje baze ga zapravo nije ni videlo od kako je od kapije lutao do aviona”, rekao je Seid, generalni inspektor.
Sem upadljive kape, odeća uljeza – tamne pantalone i jakna i crne visoke patike, mogle su izgledati kao da je neko od radnika koji dolaze spolja, rekao je Seid, iako bi trebalo da su ga ipak zaustavili, bar zbog toga jer nije imao oznaku koja potvrdjuje da je uopšte ovlašćen da udje u bazu.
Neometan, taj nenaoružani uljez je ušao i  u parkirani transportni mlaznjak C-40 koji uglavnom koriste članovi vlade, Kongresa i vojni zapovednici.
Nije naneo štetu, a izveštaj Ratnog vazduhoplovstva o istrazi zaključio je da nije moglo biti utvrđeno zašto je taj čovek uopšte tu došao.
“Dokazi potkrepljuju zaključak da je on samo lutao bazom”, navodi se u izveštaju u kojem se kaže da je taj čovek “tokom saslušanja rekao da je došao jer je želeo da vidi avione”.
Snimak sigurnosnih kamera pokazuje da je on svojim automobilom došao u bazu, pupten je kroz kapiju, u spoljašnjem delu baze je šetao jedan sat, potom se vratio u automobil i odvezao dalje, ali gde je sve bio, nije moglo biti utvrđeno.
Osoblje putničkog terminala baze kaže da se seća da je tamo ušao, ali da je neopaženo izašao.
Otišao je medju avione kroz procep širine pola metra medju krilima kapije sigurnosne ograde koja nije bila potpuno zatvorena “zbog kvara”.
Ušetao je u avion C-40 koji je bio otvoren radi obuke osoblja, a unutra su bila dva člana posade koji ga nisu primetili. Uljez je upao kroz zadnji deo aviona i izašao nekoliko minuta kasnije. Zaustavljen je i uhapšen tek kada se vraćao prema sigurnosnoj kapiji kroz koju je izašao medju avione.
Inspektor Seid je rekao da, koliko zna, baza Endrjus nikada ranije nije imala takav propust obezbedjenja.