Oni su u pismu naveli da je ova zdravstvena ustanova, „posmatrajući samo činjenice, jedna od najlošijih u celom svetu“, kao i da „postoji visok stepen sumnje da je trenutnom stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi najviše doprinela organizacija rada same bolnice“.

“Takav rezultat može biti posledica nekih objektivnih okolnosti ili manjkavosti u organizaciji. Isto tako, moguće i da je kombinacija ove dve vrste uzroka doprinela činjenici da će se Opšta bolnica u Novom Pazaru pominjati kao jedna od najlošijih na globalnom nivou tokom trajanja ove pandemije“, navodi se u pismu lekara.

Oni navode da će se u narednom periodu ispitati sve sumnje u ispravnost rada novopazarske bolnice.

“Međutim, po principu objektivne odgovornosti, sve i da se ispostavi da nema njegove krivice, kolega Mahmutović jednostvno ne može da ostane na čelu Opšte bolnice Novi Pazar. Koleginalno smo i veoma začuđeni da kolega Mahmutović nema odgovarajući stepen ličnog i profesionalnog dostojanstva, te ne želi sam da podnese ostavku”, navode lekari u pismu Lončaru.

Oni od ministra traže hitan sastanak na kome bi se „ispregovarao način daljih medjusobnih odnosa, koji moraju biti u interesu sistema javnog zdravlja i svih gradjana Srbije“.

U pismu koje je dostavljeno i medijima UPK traži od Ministarstva zdravlja da uputi i apel „direktorima svih zdravstvenih ustanova da pod hitno prekinu sa kršenjem prava lekara“, kao i da obaveza svakog direktora u zdravstvenim ustanovama treba da bude da ostavi u radnom odnosu i na odgovarajućim poslovima sve mlade lekare koji su zaposleni tokom vanrednog stanja, koji su „izneli izuzetno veliki teret u prethodnom delu epidemije“.

Lekari potpisnici peticije protiv vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa traže u otvorenom pismu od resornog Ministarstva da navode iz ovog dopisa shvati kao „izuzetno ozbiljne i veoma važne“, kao i da je bitno prihvatiti činjenicu da je doprinos svih lekara, pa i onih mnogobrojnih koji su potpisnici inicijative UPK u borbi protiv epidemije korona virusa „nemerljiv“.

Inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“ u julu je potpisalo najpre 350 lekara, nezadovoljnih načinom na koji država reaguje na epidemiju korona virusa, ali i tretmanom zdravstvenih radnika, a broj potpisnika se, prema pisanju medija u Srbiji, u danima koji su usledili povećao na skoro 3.000, uprkos pritiscima vlasti na pojedine lekare da povuku svoje potpise.