Iz ovog udruženja navode da je postojeći neasfaltirani put u izuzetno lošem stanju, uzak, strm i delimično posut šoderom.

“Meštani smatraju da su mnogi drugi problemi, u dobroj meri, posledica upravo nepostojanja iole pristojnog puta. Oni su ubeđeni da bi im put otvorio perspektive razvoja seoskog turizma, jer za to imaju značajne prirodne potencijale, kao i tzv. Grčku kuću, koja je stara oko 860 godina i pod zaštitom je države”, navode u ovoj nevladinoj organizaciji.

Oni su u razgovoru sa meštanima tri sela u okolini Novog Pazara utvrdili da su njihovi dominantni problemi neuređena putna infrastruktura, iseljavanje, nepostojanje ambulante, apoteke, vodovoda, kanalizacije, mesne kancelarije, prodavnice i autobuske linije.

Osim toga, ovim selima nedostaju igrališta i drugi sadržaji za decu, četvororazredne škole su u lošem stanju, a električna energija je slabog i nestabilnog napona.

Ovo istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, tokom novembra i decembra 2021. godine, zajedno sa drugim članicama Nacionalne koalicije za decentralizaciju, tokom kojeg su razgovarali sa meštanima 30 sela u Srbiji o realnom stanju i njihovim problemima.