Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su danas Generalni urbanistički plan grada do 2020. godine, prvi rebalans budžeta za 2014. godinu i doneli odluku o uzimanju kredita.

Prvi rebalans budžeta za tekuću godinu usvojen je zbog povećanja troškova izgradnje reflektora na Gradskom stadionu, koji su zbog uračunavanja PDV-a narasli za 7,46 miliona, pa sada iznose 32 miliona i 460 hiljada dinara.

Rebalansom je predviđen budžetski deficit od 120 miliona dinara. Budžet grada za 2014. godinu iznosi nešto više od dve milijarde i 127 miliona, dok su planirani rashodi dve milijarde i 247 miliona.

Skupština je dala zeleno svetlo Gradu da se zaduži za 200 miliona dinara i to nakon što na prethodnom konkursu za uzimanje kredita nije bilo prijavljenih ponuđača.

Novac od kredita, lokalna samouprava iskoristiće za poboljšanje komunalne infrastrukture (127 miliona), izgradnju južne tribine i reflektora na Gradskom stadionu (72,4 miliona) i unapređenje uslova u vrtićima (5,6 miliona dinara).

Skupština je imenovala sadašnjeg vršioca dužnosti direktora JKP Vodovod i kanalizacija Hanefiju Brničanina na mesto direktora i odlučila da četvrti put raspiše konkurs za prvog čoveka Gradske toplane.

Odbornici su usvojili i izmene i dopune Odluke o lokalnim i komunalnim taksama,  rasrešili su pojedine članove Gradske izborne komisije i Komisije za imenovanje direktora i na njihova mesta imenovali nove.

Na predlog vladajuće većine, iz Dnevnog reda izbačene su tačke na kojima je trebalo da se raspravlja o planovima i programima javnih preduzeća i ustanova za ovu godinu, kao i o statutima dve novoizgrađene škole. One će biti na Dnevnom redu narednog zasedanja.

Predlozi opozicije da Skupština raspravlja o bezbednosnoj situaciji, finansiranju obrazovnih ustanova i vodosnabdevanju, nisu prihvaćeni.

Dvoje odbornika Bošnjačke demokratske zajednice, Azra Zatrić i Šerif Marukić, danas su prvi put prisustvovali zasedanju Skupštine grada nakon formiranja nove vlasti pre godinu dana i cepanja ove stranke na dva dela.

Oni su svojim glasovima podržali donošenje Generalne regulacije dela Novog Pazara, nakon čega su napustili sednicu.

N. Kočović