EU je dodelila nagradu “hrabrom narodu Ukrajine” u oktobru. Danas, da prime nagradu na zvaničnoj ceremoniji u Strazburu, bili su Julija Pajevska, osnivač medicinske jedinice za evakuaciju, aktivistkinja za ljudska prava Oleksandra Matvišuk i Ivan Fedotov, gradonačelnik okupiranog grada Melitopolja.

“Bili smo svedoci inspirativnog otpora običnih gradjana koji polažu najveću žrtvu da uspore kolonu tenkova, starijih gradjana koji ustaju protiv ruskih trupa samo sa svojim ponosom kao oružjem, hrabrih žena primoranih da se poradjaju u podzemnim metro stanicama”, rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.
“Ovim ljudima poruka iz Evrope je bila jasna. Mi stojimo uz Ukrajinu i nećemo okrenuti glavu”, rekla je ona.

Nagrada EU, nazvana po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, ustanovljena je 1988. u čast pojedinaca ili grupa koji štite ljudska prava i osnovne slobode. Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je 1989. godine.

Na ceremoniji se putem video linka obratio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On je ponovo zatražio formiranje “što je pre moguće” specijalnog suda za zločine Rusije u njegovoj zemlji.

“Ne možemo čekati kraj rata da izvedemo pred sud sve one koji su počeli ovaj rat, treba takodje da sprečimo da se takva jedna agresija ponovi”, rekao je Zelenski dodajući da taj sud treba da se formira i da počne da radi vrlo uskoro.

Njegov govor je primljen s ovacijama u Evropskom parlamentu, a evroposlanici su takodje minutom ćutanja odali poštu ukrajinskim žrtvama sukoba.

Ovo je druga uzastopna godina da je Evropski parlament iskoristio nagradu Saharov da pošalje poruku Kremlju. Prošlogodišnji dobitnik nagrade bio je ruski opozicioni vodja Aleksej Navaljni.

Otpor Ukrajinaca tokom gotovo 10-omesečnog rata je istrajao uprkos povećanja broja napada poslednjih nedelja. Od kada su pokrenule kontraofanzivu krajem avgusta ukrajinske snage povratile su velike delove svoje teritorije zadajući udarac ruskoj vojsci.