Povelje Novog Pazara povodom 563. godine osnivanja grada, uručene su ministarki poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jeleni Tanasković za izuzetan doprinos razvoju grada, i kompaniji Cepter za višegodišnji društveno odgovoran rad u ovom gradu i iskazanu humanost.

Ministarka Tanasković je nakon uručivanja povelje rekla da je počastvovana ovim priznanjem i poželela Novopazarcima da i u budućnosti „lagano rešavaju višedecenijske probleme“.

„U našoj dosadašnjoj saradnji Novopazarci su uvek bili najvredniji, znali da prepoznaju ono što traži njihov grad i da idu u korak sa vremenom, ali najvrednije što ovaj grad ima su prijatnost, toplina i srdačnost kakvu nigde nisam doživela. Daleko od toga da sam očekivala ovo priznanje ali svakako mi mnogo znači i nadam se da će ovaj grad i dalje ići u korak sa vremenom i rešavati sa lakoćom sve probleme“, rekla je Tanasković.

Plakete Novog Pazara uručene su slikaru Murizu Čokoviću za doprinos umetničkom stvaralaštvu, profesoru Rizahu Grudi za doprinos afirmaciji kulturno-istorijskog nasleđa, te lekaru Predragu Leševiću za doprinos u zdravstvu.

Plakete su dodeljene i vlasniku turističke agencije iz Bosne i Hercegovine Kemalu Pekariću, za doprinos turističkoj promociji Novog Pazara u toj zemlji, kao i bivšem košarkašu Dejanu Tomaševiću za doprinos afirmaciji grada u zemlji i regionu.

Tomašević kaže da se u Novi Pazar „zaljubio davne 1999. godine kada je probao prvi ćevap i obukao prve farmerice“, te da će nakon puno osvojenih medalja i trofeja ova plaketa zauzeti posebno mesto u njegovoj kući.

„Nema moćne Srbije bez velikog i jakog Novog Pazara, i nema jakog Novog Pazara bez snažne Srbije“, poručio je Tomašević.

Obeležavanje Dana grada Novog Pazara trajalo je tokom cele nedelje, brojnim kulturnim manifestacijama i sportskim događajima.

Dan Novog Pazara se obeležava 20. aprila, u znak sećanja na taj dan 1461. godine kada se ime ovog grada prvi put pominje u jednom dubrovačkom dokumentu.