“Glavna poruka koju (predsednik SAD Džozef) Bajden šalje u ovom trenutku jeste važnost želje da podržimo proces normalizacije odnosa (Srbije i Kosova) i koliko smo ohrabreni postignutim napretkom, iako postoji velika doza skepticizma prema tome da li će pregovori dovesti do rešenja i kuda putevi vode Srbiju i Kosovo”, izjavila je Pauer.

Ona je rekla da USAID objavljivanjem “saznanja da je ovo region dugoročnog mira” omogućava i olakšava put ekonomske integracije, poslovanje stranih investitora u regionu i ispunjenje interesa privatnog sektora.

“Ekonomski prosperitet neverovatno ohrabruje i USAID je ponosan što olakašava njegovo postizanje. Ekonomske mogućnosti su oblik dostojanstva i USAID kroz kreiranje programa i partnerstava omogućava da se bolje živi i da ima više radnih mesta”, rekla je ona.

Pauer je izjavila da se raduje sutrašnjem razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić o tome kako USAID može doprineti srpskom narodu dok “napreduju veoma osetljivi i delikatni pregovori” sa Kosovom.

Pauer je tokom svoje posete Beogradu zajedno sa Vlade Divcem, osnivačem Fondacije Ana i Vlade Divac , zaigrala košarkašku utakmicu zajedno sa košarkaškim klubom Crvene Zvezde igrača u Kolicima “Singidunim”.

Utakmica je organizovana u okviru USAID-ovog projekta vrednog dva miliona dolara “Posao po meri” koji se realizuje od decembra prošle godine s ciljem da olakša osobama sa invaliditetom da se zaposle.

Administratorka USAID-a će posle posete Srbiji otputovati na Kosovo gde će se sastati s predsednicom Vljosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Heartbreaking visit to memorial at Vladislav Ribnikar School in Belgrade to the 8 children, aged 11-14, & beloved guard killed there last week. Teddy bears, soccer balls & classmate tributes. No one should experience the pain Serbians are feeling. I extend my deepest condolences. pic.twitter.com/0h1Ut0pSQk

— Samantha Power (@PowerUSAID) May 9, 2023