Italijanski producent Pjero Valzeki izjavio je da će letos početi snimanje filma o poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji, piše danas američki časopis Varajeti.

Valzeki je rekao da će film režirati Italijan Danijele Luketi koji je 1988. godine dobio nagradu Zlatna kamera na Kanskom festivalu za film “Domani, domani” (Sutra, sutra).

Autobiografski film “Call Me Francisco” inspirisan je delom “Franja, iznenađujući papa” argentinske novinarke Evangeline Himicijan, ćerke jednog od bliskog prijatelja pape Franje.

U toj knjizi papa je opisan kao običan, radostan i pristupačan čovek koji je, skoro protiv svoje volje, stigao do čela Rimokatoličke crkve.

Snimanje počinje ovog leta u Argentini, rodnoj zemlji pape, Horhe-Marija Bergolja. Snimanje će se nastaviti u Nemačkoj i Italiji.

Za sada se ne zna ko će glumiti papu, jedino je poznato da će to biti dva glumca, jedan će glumiti Bergolja kao mladog, a drugi će tumačiti njegov lik u poznim godinama.

Od kada je postao papa pre više od godinu dana, Franja privlači veliku pažnju medijsa. Februara je bio na naslovnoj strani američkog muzičkog časopisa Roling Stoun, što se nije desilo nijednom papi.

Film će koštati 12 miliona evra, trebalo bi da izađe u Italiji u decembru ili najkasnije u januaru, kada će papa napuniti 78 godina.