Kako prenosi Sinhua, sposobnost Komunističke partije Kine da ispuni potrebe naroda i prilagodi se domaćim i međunarodnim promenama omogućila joj je da povede Kinu iz pobede u pobedu, kazao je ovdašnji stručnjak.

„Jedna od glavnih dostignuća CPC-a jeste potpuno otklanjanje apsolutnog siromaštva u Kini“, izjavio je Žan Kristof Izo fon Feten, predsednik Instituta za Istočno-Zapadne strategijske studije u Britaniji. Fon Feten je istakao da je Kina siromaštvo pobedila 10 godina pre roka postavljenog u Agendi za Održvi Razvoj za 2030. godinu, koju su usvojile Ujedinene nacije.

Drugo dostignuće CPC-a jeste ostvarenje svog prvog stogodišnjeg cilja: izgradnju društva umereno prosperitetnog na svaki način, kazao je on.

Osim toga, CPC je svetu donela novi demokratski model: socijalističku konsultativnu demokratiju, pruživši tako alternativu zapadnom demokratskom modelu, izjavio je Fon Feten. „Uspeh Komunističke partije Kine posledica je njenog neprestanog prilagođavanja potrebama naroda i realnosti sveta u globalu“, objasnio je on.

Rođen u Francuskoj, Fon Feten (54) je potomak čoveka koji je početkom 20. veka u svojoj fabrici ustanovio program stručne prakse za mlade Kineze. Fon Feten je kineski jezik počeo da uči rano i govori ga tečno.

Da bi dao svoj doprinos kineskim programima razvoja, ovaj stručnjak je tokom poslednjih nekoliko godina učestvovao u raznim programima akademske razmene i aktivnostima za promociju ulaganja. Između ostalog, dobio je zahvalnicu na pomoći siromašnim ženama i deci u seoskim područjima severnokineske provincije Liaoning.

Sasvim posvećen izučavanju Kine i CPC-a, Fon Feten je napisao više od 2.000 stranica stručnih beležaka na tu temu.

Govoreći o predstojećem Nacionalnom kongresu CPC-a, Fon Feten je kazao da veruje da će, s obzirom na uticaj Kine u međunarodnoj zajednici i na svetsku privredu, taj skup biti značajan kako za Kinu tako i za ostatak sveta.

Uz to, Fon Feten je pohvalio CPC što svoj rad usredsređuje na dobrobit kineskog naroda. „To je narodna partija“, kazao je on. „I kako evoluira narod, tako, prateći ga, evoluira i partija.“