Budžet Novog Pazara za sledeću godinu projektovan je na 3.649.100.000 dinara, uz planirani suficit od 100 miliona dinara koji će se iskoristiti za otplatu glavnice duga kod domaćih banaka.

Šef budžeta u Odeljenju za finansije Senad Melajac kazao je da je zbog sugestija Ministarstva finansija, lokalna samouprava odlučila da budžet sa prvobitno planiranih 3,7 milijardi smanji na 3,6 milijardi dinara.

Nacrtom budžeta planirano je da se u gradsku kasu najviše novca slije od naplate poreza na zarade (preko 991 milion dinara), posle čega sledi novac od nenamenskih transfera iz republičkog budžeta (590 miliona) i 467 miliona dinara od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta (naknada za građevinske dozvole).

Među većim prihodima nalazi se i naplata poreza na imovinu (295 miliona dinara), namenski transferi sa republičkog nivoa (250 miliona) i 120 miliona dinara od prodaje nepokretnosti.

Najveća stavka među rashodima su plate i doprinosi za radnike lokalne samouprave koji iznose preko milijardu i 20 miliona dinara, što je 35 odsto svih ukupno predviđenih troškova.

Za unapređenje komunalne infrastrukture planirano je 200 miliona dinara, a održavanje postojećih saobraćajnica 90 miliona dinara.

Na sednici je usvojen i treći rebalans budžet koji se sastoji od 3,3 milijarde dinara prihoda i 3,5 milijardi dinara rashoda.

Rebalansom budžeta predviđeno je da se 2022. završi minusom (deficitom) od 109 miliona dinara koji će, uz dug od 141 milion dinara, biti pokriven kreditom od 180 miliona dinara i prenetim sredstvima iz prethodne godine.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je budžet investicioni, realan i izvoran.

“U pitanju je najvažniji dokument kojim se planiraju prihodi i rashodi. Svih ovih godina, u praksi je da realizujemo ono što je planirano. Ponekad se dešavaju i rebalansi zbog neplaniraniih stvari, ali želimo da novac građana potrošimo na ono najvažnije. Imamo dosta želja, a u budućnosti su prioriteti oni projekti koji će doprineti razvoju grada”, naveo je Biševac.

Odbornici opozicionih Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka kritikovali su predlog budžeta navodeći, između ostalog, da su loše određeni prioritetni projekti, da je nedovoljno finansijskih sredstava izdvojeno za komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo i ekologiju.

Opozicija je kritikovala i zato što nemaju direktan uvid u realizaciju projekata koji se finasiraju iz budžeta, ali i zbog nepostojanja Akcionog plana za zaštitu životne sredine.

Odbornici će u nastavku sednice razmatrati planove i programe rada javnih preduzeća i Predškolske ustanove “Mladost” za sledeću godinu, kao i odluke o dodeli novih jednogodišnjih mandata vršiocima dužnosti direktora “Gradske čistoće” i Zavoda za urbanizam Arminu Mehoviću i Seadu Mušoviću, odluke o dodeli novog mandata direktoru Turističke organizacije Dejanu Belojici.

Na sednici lokalnog parlamenta potvrđen je mandat Semriji Smailović iz Stranke pravde i pomirenja, nakon što je Edin Đerlek podneo ostavku zbog izbora za ministra u Vladi Srbije.