„Proizvodnju automobila prvo je usporila pandemija, a zatim i rat u Ukrajinii zbog nedostatka mikročipova, pa se na isporuku čeka od šest meseci do godinu dana“, rekao je za Betu predsednik Asocijacije uvoznika motornih vozila Milan Belin.

On je rekao da su najveći proizvodjači mikročipova fabrike u SAD, Kini i Tajvanu koje su se zbog veće potražnje mikročipova za kompjutere, od kada je omasovljen rad od kuće zbog pandemije, preorijentisali na tržište računara.

Dodatni problem za smanjenju isporuku mikročipova je, prema njegovim rečima i to što je izgorela jedna fabrika u Japanu koja ih je proizvodila, a zatim se nadovezao i na problem rata u Ukrajini, gde je takodje bilo proizvodjača tih auto-komponenti, kao i na sankcije prema Rusiji koje su stopirale uvoz iz te zemlje, pa su evropski proizvodjači automobila ostali bez delova.

Belin je rekao da je proizvodnja automobila 40 odsto manja nego što je potražnja i da cene svaki mesec malo po malo porastu.

Dodao je da je nedovoljna i ponuda polovnih automobila i da oni čak i više poskupljuju od novih.

„Ponuda polovnih automobila je smanjena jer dok neko ne dobije novi automobil ne može da proda polovni, a oni su više poskupeli nego novi, čak za 20-30 odsto“, rekao je Belin.

Predstavnik Auto-Čačka Slobo Spasojević ocenio je da je situacija na tržištu novih automobila „kompleksna“.

On je rekao da ta auto-kuća koja prodaje „Škodina“ vozila na isporuku čeka od tri do sedam-osam meseci i da ima puno narudžbina.

„U poslednje dve godine, od kada vlada pandemija kovida-19, godišnja prodaja je oko 5.200 automobila, a sada je na čekanju za isporuku 70-80 odsto te prodaje, znači oko 4.000“, rekao je Spasojević.

Vozila su, prema njegovim rečima poskupela, stari modeli za oko 15 odsto, a oni koji su inovirani i do 30 odsto.