Načelnica Centra za studije „Pojasa i puta“ beogradskog Instituta za medjunarodnu politiku i privredu Ivona Ladjevac ocenila je da sajam Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) koji se održava u gradu Ningbo od 8. do 11. juna i sastanak Zajedničke privredne komore Kine i CEI na marginama tog skupa predstavljaju priliku za proširenje medjusobne saradnje i trgovinske razmene.Trodnevni sajam održava se pod geslom „Izgradnja novog obrasca i deljenje novih mogućnosti“, a organizatori su  Ministarstvo trgovine Kine i vlada provincije Džedjijang.

Značaj koji ovaj dogadjaj ima potvrdjuje čestitka koju je, povodom otvaranja sajma uputio kineski predsednik Si Djinping istakaši da mehanizam saradnje Kine i zemalja CIE predstavlja važnu platformu za razvoj njihove sveobuhvatne saradnje koja se temelji na zajedničkom interesu, navela je Ladjevac u autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Ona je ukazala da od pokretanja ovog mehanizma saradnje 2012. godine, Kina aktivno radi na njegovom razvoju i dodala da je namera Kine da nastavi da unapredjuje saradnju u nekoliko ključnih oblasti kako bi u narednih pet godina povećala uvoz iz ovih zemalja na 170 milijardi dolara.

Pored toga, ceneći zahteve zemalja centralne i istočne Evrope da im se omoguće bolji uslovi za plasman poljoprivrednih proizvoda na kineskom tržištu, Kina će usmeriti posebne napore kako bi se unapredila saradnja u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima. Parktično, to znači da bi Kina uskoro mogla da smanji carine, ali i da uvede olakšice koje se tiču pojedinih kategorija poljoprivrednih proizvoda i fiotosanitarnih mera, dodaje se u tekstu.O ovoj nameri Kine je, na ceremoniji otvaranja, učesnicima Sajma govorio i zamenik ministra trgovine, Vang Bingnan. koji je naglasio da Kina ima za cilj, ne samo da podstiče trgovinsku razmenu sa zemljama CIE, već i da utiče na širenje asortimana trgovinskih artikala.Da su dva partnera, Kina i zemlje CIE na dobrom putu, po oceni Ivone Ladjevac, potvrdjuje podatak da je, uprkos pandemiji, bilateralna razmena porasla za 50,2 odsto na godišnjem nivou, dok je u prvom kvartalu ove godine ona iznosila 30,13 milijardi američkih dolara.

Isto važi i za asortiman: na sajamskom prostoru površine 200.000 metara kvadratnih, više od 2.000 izlagača predstavilo je svoju raznovrsnu robu, uključujući i helikoptere, lake letelice, jahte i druge proizvode.