Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) najoštrije je osudio čin skrnavljenja manastira, ocenivši da on šteti dobrim odnosima u gradu.

“Novi Pazar je grad mladih i vrednih ljudi, grad koji spaja različitosti, te smatramo da ovakvi pokušaji štete dobrim odnosima i narušavaju mir u vremenu kada trebamo biti svesni snage zajedništva”, navode iz SNS-a.

Pozvali su predstavnike nadležnih organa da pronađu i procesuiraju počinioce, kao i da sprovedu mere kojim bi se sprečilo ponavljanje ovog čina.

Udruženje građana “Središte” u saopštenju za javnost navodi da ovo nije prvi put da se manastirski objekat našao na meti vandala, koji “bolesnim namerama pokušavaju da unište postojanje srpske kulturne baštine”.

Iz ovog novopazarskog udruženja pozvali su nadležne institucije da reaguju i primerno kazne počinioce.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar Damad i Urban-In ocenili su da ovakav incident može negativno uticati na međureligijske i međuetničke odnose u gradu i izrazili zabrinutost za očuvanje multikulturalnosti i zajedništva.

Oni smatraju da nadležni organi treba istinito i pravovremeno da obaveste javnost o rezulatima istrage kako bi sprečili širenje glasina, dezinformacija i poluistina koje štetne posledice ovog nemilog događaja mogu učiniti još opasnijima.