Kako je prenela Sinhua, Vang i Blinken u ponedeljak su razgovarali telefonom, na Blinkenov zahtev.

Blinken je rekao da SAD posvećuju veliku pažnju 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK) i njegovom izveštaju.

Vang, koji je i član Političkog biroa Centralnog komiteta KP Kine, rekao je da je 20. Nacionalni kongres KPK bio ujedinjen, demokratski i progresivan.

Najvažnije dostignuće Kongresa, rekao je Vang, jeste to što je odgovorio na zajedničke težnje cele partije i celog naroda, uspostavio ključnu poziciju generalnog sekretara Si Đinpinga u Centralnom komitetu partije i u Partiji u celini i uspostavio Si Đinpingovu “misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru” kao vodeću ideologiju koja se mora slediti dugo vremena.

Kina će nastaviti da nepokolebljivo sledi provereni put socijalizma sa kineskim karakteristikama, rekao je Vang i dodao da će glavne politike kineske partije i vlade zadržati visok stepen kontinuiteta i stabilnosti.

Vang je naglasio da je važna poruka koju je poslao Kongres da će se Kina držati spoljnopolitičkih ciljeva očuvanja mira u svetu i promovisanja zajedničkog razvoja, nastaviti da vodi fundamentalnu nacionalnu politiku otvaranja, promovisaće sveukupni napredak čovečanstva kineskim putem ka modernizaciji, i doneti nove mogućnosti svetu sa novim razvojem Kine, što je najveća stabilnost koju Kina nudi turbulentnoj međunarodnoj situaciji.

SAD treba da pažljivo prouče izveštaj 20. Nacionalnog kongresa KP Kine ako zaista žele da razumeju Kinu, rekao je Vang i dodao da su unutrašnja i spoljna politika Kine otvorene i transparentne, a njene strateške namere otvorene i izvan granica.

Takođe je upozorio Sjedinjene Države da ne nagađaju gledajući kroz zatamnjena stakla i dozvoljavajući ideološkim pristrasnostima da im zamagle pogled.

Vang je rekao da vraćanje odnosa Kine i SAD na kolosek stabilnog razvoja ne samo da služi zajedničkim interesima Kine i SAD, već i ispunjava zajednička očekivanja međunarodne zajednice. 

Sjedinjene Države treba da prestanu da obuzdavaju i pritiskaju Kinu i treba da se uzdrže od stvaranja novih prepreka za bilateralne odnose, rekao je Vang.

On je dodao da su SAD usvojile nove propise o kontroli izvoza protiv Kine i ograničile svoje investicije u Kini, ozbiljno kršeći pravila slobodne trgovine i ozbiljno potkopavajući legitimna prava i interese Kine, te da stoga moraju ispraviti tu praksu.

Blinken je rekao da svet očekuje saradnju SAD i Kine, dodajući da su SAD spremne da održavaju komunikaciju i saradnju sa Kinom o narednoj fazi američko-kineskih odnosa i da istraže osnove svojih bilateralnih odnosa.

Dve strane su razmenile mišljenja i o ukrajinskoj krizi, navodi Sinhua. Vang je rekao da sve strane treba da budu uzdržane, da donose smirene odluke i pojačaju diplomatske napore kako bi sprečile da kriza eskalira ili čak izmakne kontroli. Vrata pregovora ne smeju biti zatvorena sve dok postoji tračak nade i treba ulagati 100 odsto napora za mir sve dok postoji ui jedan odsto šanse, rekao je Vang.