“Trenutna međunarodna situacija je komplikovana i teška, ali odnosi Kine i Rusije su izdržali test međunarodne situacije i zreli su, žilavi i stabilni”, rekao je Vang, koji je direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i član Političkog biroa Centralnog komiteta KP Kine.

On je istakao da sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije nikada ne cilja na treću stranu, niti dozvoljava mešanje ili prinudu treće strane.

Napomenuvši da odnosi Kine i Rusije dele čvrstu političku, ekonomsku i kulturnu osnovu, Vang je rekao da je podrška dve zemlje svetskoj multipolarizaciji i demokratiji u međunarodnim odnosima u skladu sa trendom vremena.

Putin je, kako prenosi CMG, rekao da se odnosi Kine i Rusije kreću ka postavljenim ciljevima. Kazao je da su obe strane postigle plodne rezultate u saradnji u različitim oblastima i koordinaciji u multilateralnim organizacijama, kao što su Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS.

On je dodao da su ojačali solidarnost i saradnju u međunarodnim poslovima, što je od velikog značaja za unapređenje demokratije u međunarodnim odnosima, kao i globalne ravnoteže i stabilnosti.

Putin i Vang imali su takođe detaljnu razmenu mišljenja o ukrajinskom pitanju, navodi CMG.

Vang je izrazio zahvalnost što je ruska strana “reafirmisala” svoju spremnost da problem reši kroz dijalog i pregovore.

“Kina će, kao i uvek, podržavati objektivan i nepristrasan stav i igrati konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog rešenja za krizu”, zaključio je Vang.