Kako prenosi Kineska medijska grupa, Vang je to rekao u govoru na Simpozijumu o međunarodnoj situaciji i kineskim spoljnim odnosima.

“Zadržaćemo globalnu viziju, napredovati sa većom odlučnošću i napisati novo poglavlje i obezbediti nove uspehe u velikoj diplomatiji sa kineskim karakteristikama iz šire perspektive i snažnijim akcijama”, izjavio je šef kineske diplomatije.

Vang je u osvrtu na diplomatski rad Kine u 2022. godini rekao da je diplomatija šefa države bila izuzetno uspešna sa značajnim događajima i da je postavila tempo za sveukupni diplomatski rad Kine.

U periodu pre i posle 20. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK), predsednik Si Đinping prisustvovao je na pet multilateralnih samita i održao bilateralne sastanke sa liderima više od 40 zemalja. Na taj način je poslao značajnu poruku o dobrom početku rada novog kolektivnog centralnog rukovodstva KPK-a u spoljnim poslovima Kine, rekao je Vang.

Kina je nastavila da se protivi blokovskim podelama i održala je stratešku stabilnost u odnosima sa drugim velikim zemljama, istakao je Vang.

On je pozvao američku stranu da promeni kurs, da uspostavi objektivnu i razumnu percepciju Kine, te da sledi pozitivnu i pragmatičnu kinesku politiku i da radi sa Kinom na postavljanju stubova i čvrste osnove za zdrav i stabilan rast kinesko-američkih odnosa.

Govoreći o odnosima Kine i Rusije, ministar spoljnih poslova je napomenuo da su dve zemlje tokom protekle godine produbile dobrosusedstvo, prijateljstvo i saradnju i učinile sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije zrelijim i otpornijim.

Kina je nastavila da teži prijateljstvu i saradnji sa Evropom i ostaje posvećena zdravom razvoju odnosa Kine i Evrope, dodao je Vang.