Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Varheji je rekao i da se nada da će Srbija postati članica EU pre isteka mandata naredne Evropske komisije 2029. godine.

“Nadam se da ćemo sa novom vladom imati još stabilniji tempo reformi. Jasno je da su potrebne demokratske reforme i reforme u oblasti vladavine prava, to će biti od izuzetne važnosti za nastavak procesa proširenja. Razgovarali smo i o dodatnom usklađivanju sa EU u spoljnoj politici, potrebno je da se Srbija više usklađuje sa spoljnom politikom Unije”, kazao je Varheji.

Povodom rezolucije o kojoj će se izjašnjavati Generalna skupština UN, Varheji je rekao da se “apsolutno ne slaže” sa stavom o kolektivnoj krivici srpskog naroda za genocid u Srebrenici.

“Stigmatizacija srpskog naroda i kolektivna krivica nije održiv izbor, to ne doprinosi prevazilaženju svih strahota ratova na Balkanu. Kolektivno kažnjavanje nikad nije bilo deo naših vrednosti i nikad neće moći da bude. Kada govorimo o genocidu u Srebrenici, moramo da pamtimo šta se desilo, ali ne treba da širimo kolektivnu krivicu na jedan narod”, naveo je Varheji.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *