On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da mu  je drago što je čuo da je “Skupština Srbije spremna da brzo radi na ključnim reformama” i da Plan rasta EU za Zapadni Balkan pomaže da se ubrza taj proces.  

Congratulated to Speaker of the 🇷🇸Parliament, @anabrnabic for her new appointment.

Thanked for facilitating cross -party dialogue in the electoral framework.

We aim for Cluster 3 opening.

Encouraging the Parl commitment implementing outstanding EU reforms incl media freedom. pic.twitter.com/3Mf1r75LFq

Varheji je ocenio da je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić s kojom je danas razgovarao u Beogradu, omogućila “međustranački dijalog u izbornom okviru” i podsetio da je “cilj otvaranje Klastera 3 i podsticanje posvećenosti Skupštine sprovođenju reformi EU, među kojima je i slobodu medija”.

Ocenio je i da su bili “konstruktivni sastanci s vladajućom koalicijom i predstavnicima Skupštine Srbije”.

Kabinet predsednice Skupštine je saopštio da je ona na sastanku s Varhejijem izjavila da će se “i tokom ovog mandata zalagati za jačanje institucija i demokratskih principa u Srbiji”.

“Nastavićemo da radimo na reformama i posvetićemo najveću moguću pažnju usaglašavanju nacionalne regulative sa evropskim zakonima” – rekla je Brnabić koja je istakla da je punopravno članstvo u EU strateški prioritet Srbije i da će raditi na unapređenju parlamentarne saradnju u regionu.

Varheji je tokom posete razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije Milošem Vučevićem, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, Markom Đurićem i Ivicom Dačićem, posetio gradilipe Palate pravde u Novom Sadu, bio na otvaranju “Intermodalnog terminala” u Batajnici, kod Beograda.

Tokom posete Varheljija u Vladi Srbije je potpisan sporazum po kojem će EU pokloniti deset miliona evra za drugu fazu programa “Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji”. To će omogućiti da toplane u nekoliko gradova pređu na korišćenje biomase kao goriva što će doneti sigurno snabdevanje i zdraviju životnu sredinu.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *