Na konferenciji za novinare posle Medjuvladine konferencije na kojoj je Srbija otvorila Klaster četiri u pristupnim pregovorima sa EU, Varheji je rekao da će Evropska komisija nastaviti da radi sve što može kako bi ubrzala proces pristupanja Srbije i celog regiona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je današnji dan za Srbiju prekretnica u procesu evropskih integracija i dodala da je otvaranje Klastera četiri “veliki i važan korak i veliku uspeh” na čemu je “čestitala gradjanima, vladi i predsedniku Srbije”.

Brnabić je podsetila da nova metodologija proširenja EU znači političko upravljanje procesom evropskih integracija i dodala da je to, “posebno u oblasti vladavine prava, očigledno dalo rezultat”.

Brnabić je izrazila očekivanje da će Srbija naredne godine otvoriti Klaster tri i pripremiti se za otvaranje Klastera pet i dodala da će dalji fokus biti na reformama u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine, kao i da prioriteti za Srbiju ostaju dijalog sa Prištinom, regionalna stabilnost, ekonomija i postepeno uskladjivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.