“Očekujemo da će predsednica (gruzijska) staviti veto” rekla je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Ona je dodala da nije jasno da li će gruzijski Parlment pokušati da progura zakon i pored mogućeg veta i da će videti šta će Parlament uraditi ukazujući da će taj zakon primorati SAD da “dubinski preispitaju svoje odnose sa Gruzijom”.

Uprkos protestima parlament Gruzije odobrio je danas u trećem i poslednjem čitanju kontroverzni zakon o “stranim agentima”, koga brojni vide kao pretnju naporima zemlje u približavanju EU. Kritičari su ranije rekli da bi se zakon mogao koristiti za pretnju građanskim slobodama.

Zakon je usvojen sa 84 glasa za i 30 protiv. Sličan zakon na snazi je i u Rusiji.

Već nedeljama desetine hiljada Gruzijaca protestuje zbog tog zakona kog je zagovarala vodeća stranka “Gruzijski san.” Demonstracije su više puta nasilno gušene vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima. Demonstranti su zabrinuti da bi vlada mogla da koristi zakon da suzbije svako protivljenje.

Predloženi zakon osudile su SAD, Evropska unija i drugi zbog sličnosti sa ruskim zakonom koji ruski predsednik Vladimir Putin koristi da utiša neslaganje sa zvaničnom politkom i uguši nezavisne institucije.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *