Na ovim visinama teško je praviti poredjenja, nužno pristrasna. Pele, jedini fudbaler koji je osvojio tri svetska prvenstva (1958, 1962, 1970), nikada nije igrao za evropski klub. Maradona, svetski šampion iz 1986. i finalista četiri godine kasnije, nikada nije osvojio Kup evropskih šampiona, prethodnicu Lige šampiona.

Nasuprot tome, Mesi je sakupio veliki broj trofeja, skoro bez premca, sa Svetskim prvenstvom u Kataru, Kupom Amerike (2021), četiri Lige šampiona, mnoštvom prvenstava i nacionalnih kupova… I sedam Zlatnih lopti.

“Mesi je osvojio svoje prvo Svetsko prvenstvo, a svojom karijerom je to i zaslužio”, napisao je juče Pele (82) na Instagramu, uz naklon Maradoni koji je preminuo 2020.

“Čestitam Argentini. Dijego se sigurno sada osmehuje”, napisao je Pele.

Biće teško izbalansirati podvige i ere, imajući u vidu povećanje broja mečeva tokom decenija, povećanje broja trofeja koje treba osvojiti i širenje Zlatne lopte na celu planetu, koja je prvo bila rezervisana za Evropljane.

Ali, sa ovim 41. timskim trofejom osvojenim medju profesionalcima, ne računajući Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, Argentinac (35) je kvantitativno daleko ispred Pelea i Maradone, ali i Zinedina Zidana, Alfreda di Stefana, Johana Krojfa ili čak Franca Bekenbauera.

“Mesi je najbolji u istoriji”, odvažio se sportski dnevnik iz Barselone Mundo Deportivo da napiše na današnjoj naslovnoj strani.

Jedan od retkih igrača koji je ispred Mesija po broju osvojenih trofeja je njegov bivši saigrač iz Barselone Dani Alveš, koji ima 43.

“Mesi je najveći igrač u istoriji”, rekao je za Frans pres bivši senegalski napadač El-Hadji Diuf.

“Postoje igrači koji su osvojili Svetsko prvenstvo, ali koji nikada nisu osvojili Zlatnu loptu. Verujem da je najteže osvojiti Zlatnu loptu. Medju najboljima morate biti najbolji. Verujem da je ova debata odavno zatvorena”, tvrdio je Diuf i pre finala.

Mesi, sedmostruki dobitnik Zlatne lopte, ima sve karte u svojim rukama da osvoji i osmi trofej za najboljeg igrača sveta ove sezone, čime bi svog večitog rivala Portugalca Kristijana Ronalda ostavio iza sebe za tri ova trofeja.

Nemoguće je znati da li će neuništivi Ronaldo (37) igrati na Svetskom prvenstvu 2026. godine i pokušati da se pridruži Mesiju na fudbalskom Panteonu. Ali, činilo se da se ponosni Ronaldo poklonio Argentincu u novembru, opisujući “neverovatnog, magičnog, vrhunskog igrača, “sjajnog momka koji radi velike stvari za fudbal”.

Štaviše, osim Ronalda (819 golova u karijeri), malo koji fudbaler pre Mesija je pokazao takvu konstantnost u utakmicama sakupljajući golove (793 na 1.003 meča), timske trofeje i pojedinačne nagrade.

Konstantnost koju je u nedelju pozdravio i bivši napadač Engleske Geri Lineker. “Bila je apsolutna privilegija gledati Mesija kako igra skoro dve decenije. Radostan, očaravajući fudbal koji oduzima dah. To je dar bogova. Oduševljen sam što je podigao najveći trofej u našem sportu”, napisao je on na Tviteru.

Pele je, opet, postigao više od 1.283 gola, ali mnoge van zvaničnih takmičenja. A, kada je u pitanju Maradona, poredjenje se pravi iz drugog ugla – u pitanju je aura. Diskretnu ličnost i prirodnu Mesijevu stidljivost teško je porediti sa harizmatičnim Maradonom.

Sam Pele je 2019. godine uspostavio hijerarhiju. “Ako me pitate da li je Maradona bio bolji od Mesija, da jeste. Mnogo bolji”.

Možda je ta sposobnost da se podvig pretvori u rutinu, da se ponavlja meč za mečom, uznemirujući dribling, razorna ubrzanja, uz zadržavanje niskog profila  nešto što je dalo Mesiju prizvuk normalnosti koji mu ne ide u prilog.

Najveći? Možda, a možda i ne, ali nesumnjivo najkonstantniji.