„Obavezujemo se da ćemo raditi zajedno da osiguramo da ima hrane u dovoljnoj količini za sve, uključujući i najsiromašnije, najosetljivije i raseljene osobe“, piše u zajedničkom saopštenju 51 člana Svetske trgovinske organizacije.

Oni su takodje obećali da će zadržati poljoprivredna i prehrambena tržišta „otvorenim, predvidljivim i transparentnim“ i da neće uvoditi neopravdane restriktivne trgovinske mere na poljoprivredno-prehrambene proizvode ili ključne proizvode za poljoprivrednu proizvodnju.

Zemlje potpisnice takodje ističu da hitne mere za suočavanje sa situacijom treba da izazovu što manje poremećaja, da budu privremene, ciljane i srazmerne.

Rusija i Ukrajina su dva vodeća izvoznika brašna, kukuruza, uljane repice i suncokretovog ulja. Pored toga Rusija je prvi svetski snabdevač djubriva i gasa.

Ruska ofanziva na Ukrajinu koja je počela 24. februara i ekonomske sankcije uvedene Moskvi prekinule su izvoz brašna i prehrambenih proizvoda iz te dve zemlje, što je dovelo do skoka cena prehrambenih proizvoda, kao i cena goriva, posebno u zemljama u razvoju.