Američka skijašica Mikaela Šifrin je posle današnjeg spusta u norveškom Kvitfjelu osigurala svoj peti veliki Kristalni globus, namenjen najboljoj u Svetskom kupu.

Do kraja sezone je ostalo još sedam trka, ali pošto je danas bila bolja od švajcarske skijašice Lare Gut Behrami, Šifrin je obezbedila nedostižnu prednost i veliki Kristalni globus koji je već osvajala 2017, 2018. 2019. i 2022. godine.

Šifrin u generalnom poretku Svetskog kupa ima 1.792 boda, dok je Gut Behrami sakupila 996. Treća je Slovakinja Petra Vlhova sa 975 bodova.

Amerikanka, koja se ove sezone 14 puta penjala na pobedničko postolje i upisala 11 pobeda, današnji spust je završila kao peta, odnosno podelila je peto mesto sa Austrijankom Ramonom Zibenhofer.

Njih dve su za 0,79 sekundi bile sporije od pobednice današnjeg spusta, Kajse Vikof Li koja je upisala svoju prvu pobedu u Svetskom kupu, ali i postala prva Norvežanka koja je slavila u spustu u 56-godišnjoj istoriji ovog takmičenja.

Drugo mesto osvojila je Italijanka Sofija Gođa, sa 0,29 sekundi zaostatka, dok se na poslednji stepenik pobedničkog postolja popela Korin Zuter iz Švajcarske, pošto je za 0,41 sekundu bila sporija od Norvežanke.

Drugo mesto je bilo dovoljno Gođi da osigura mali Kristalni globus u ovoj disciplini.

Gođa u poretku spusta ima 660 bodova, druga je Slovenka Ilka Štuhec sa 451, dok je treća Italijanka Elena Kurtoni sa 308 bodova.

Šifrin je osvojila veliki Kristalni globus, ali i dalje juri rekord Ingemara Stenmarka po broju pobeda u Svetskom kupu. Novu priliku za to imaće već sutra kada je u Kvitfjelu na programu superveleslalom.