Prema zvaničnim podacima, kako prenosi Sinhua, od oktobra 2023. u Kini je lansirano 238 velikih modela. U međuvremenu, sve veći broj univerziteta, instituta i inovativnih preduzeća uskače na voz velikih modela veštačke inteligencije.

Veliki jezički modeli privukli su značajnu pažnju poslednjih godina, sa proliferacijom proizvoda koji privlače značajnu korisničku bazu na osnovu svojih funkcionalnosti kao što su razumevanje jezika, logičko rezonovanje, pitanja i odgovori sa znanjem i generisanje teksta.

Vodeća kineska kompanija za veštačku inteligenciju iFLYTEK je prošle godine predstavila svoj veliki jezički model koji pokreće veštačka inteligencija pod nazivom “Spark Desk”. Broj njegovih korisnika je premašio milion u roku od samo 14 sati nakon što je lansiran.

Model sa više zadataka pokriva ključne karakteristike uključujući sadržaj generisan veštačkom inteligencijom, razumevanje na više jezika, logičko rezonovanje, matematiku i kodiranje.

Kineski tehnološki gigant Baidu predstavio je svoj veliki jezički model i proizvod sličan ChatGPT-u pod nazivom Ernie Bot u martu 2023. On može da pruži širok spektar usluga, kao što su pozdravni govori, nacrti govora, poslovni planovi, uputstva, dijagrami toka i mape, pokrivajući mnoge aspekte rada i života.

Od 28. decembra 2023, korisnička baza Ernie Bota premašila je 100 miliona, što ga čini prvim velikim modelom proizvoda u Kini koji pruža plaćene usluge za potrošače.

Istraživanje i razvoj (R&D) velikih modela predstavljaju ključni fokus budućih naučnih poduhvata, iako sa visokim ulaznim barijerama i odgovarajućim izazovima. Samo potpunom integracijom u različite industrije, veliki modeli mogu efikasnije služiti realnoj ekonomiji i postići održivi razvoj.

Poslednjih godina, kineski samorazvijeni veliki modeli vođeni veštačkom inteligencijom pokazali su veliki potencijal primene u realnoj ekonomiji, kao što su pametno rudarstvo, istraživanje i razvoj lekova, meteorologija, vladini poslovi, finansije, inteligentna proizvodnja i upravljanje železnicom.

U proizvodnom sektoru, roboti opremljeni velikim modelima pomažu radnicima da poboljšaju svoju efikasnost. U oblasti transporta, odeljenja za upravljanje saobraćajem mogu da koriste velike modele za optimizaciju toka saobraćaja i uslova na putu.

U oblasti istraživanja i razvoja lekova, veliki modeli mogu ubrzati proces istraživanja i razvoja novih lekova i postići visoko efikasan, inovativan i personalizovan dizajn i otkrivanje lekova korišćenjem obrade prirodnog jezika, grafikona znanja i molekularnog modeliranja.

Kao model dubokog učenja sa stotinama milijardi parametara skale i složenim strukturama, veliki model ima izuzetno visoke zahteve za kapacitetom i efikasnošću računarske snage.

Mnogi gradovi sa jakim zahtevima za veštačkom inteligencijom povećavaju snabdevanje računarskom snagom, kao što su Peking, Šendžen i Šangaj, koje nazivaju “prvim ešalonom” razvoja veštačke inteligencije u Kini. Ti gradovi su sukcesivno izdavali relevantne politike za podršku rasporedu infrastrukture računarske snage.

Prema beloj knjizi o indeksu razvoja računarske snage u Kini, inteligentna računarska moć se brzo razvijala i činila 59 procenata računarske snage u zemlji 2023.