On za list “Danas”, povodom odluke rukovodstva RTS-a da, bez javnog poziva, za reklamiranje u tabloidima Kurir, Informer, Srpski telegraf, Blic, Novosti i Alo izdvoji 36 miliona dinara, kaže da je RTS time pokazao da je deo propagandnog aparata koji radi u interesu vlasti, a ne u javnom interesu, što bi morao i po zakonu, a i po onome što se naziva misija javnog servisa.

“Javni servis, koji bi trebalo da bude paradigma promocije pravih vrednosti, profesionalnih kriterijuma, da ima misiju medijske organizacije koja promoviše najviše vrednosti i novinarstva i profesionalnosti, ulazi u takve aranžmane sa tom vrstom medija koji su srozali naše novinarstvo najniže”, ističe Veljanovski.

S druge strane član Upravnog odbora RTS-a Predrag Azdejković ne vidi nikakav problem u tome da se ta medijska kuća reklamira bilo gde, pa i u tabloidima.

“Svrha reklame je da se dođe do nove publike i informiše stara o novim sadržajima, te je normalno da se RTS reklamira i u tabloidima jer javni servis treba da se obraća svima, te i čitaocima tabloida. Verujem da su stručne službe RTS zadužene za marketing uradile dobro svoj posao i napravile plan kampanje i odredile ciljne grupe do koje hoće da stigne informacija. Složićete se da do određenih grupa potencijalnih gledalaca može da se stigne samo preko reklame u tabloidu”, istakao je Azdejković.

List Danas je preneo i da na njihovo pitanje kako vide to što se javni servis reklamira u medijima koji gotovo redovno krše medijske zakone, Kodeks novinara i sve druge norme novinarstva, generalni direktor RTS Dragan Bujošević i predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček nisu odgovorili.

Inače, javni servis je, prema podacima Portala javnih nabavki, prošle godine potrošio nešto više od 77,8 miliona dinara sa PDV-om za usluge oglašavanja, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Od toga je 41,8 miliona dinara izdvojeno za plaćanje reklamiranja na bilbordima, dok je 36 miliona dinara otišlo na reklamiranje u štampanim i onlajn medijima kao što su Informer, Srpski telegraf, Alo, Kurir, Novosti i Blic.