Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je danas u Novom Sadu da će u 2023. godini u infrastrukturu u Srbiji biti uloženo 3,6 milijardi evra.

Ministar je podsetio da je u periodu izmedju 2008. i 2012. godine ukupno u infrastrukturu u Srbiji uloženo 1,2 milijarde evra, odnosno prosečno oko 300 miliona evra godišnje.

“Sada ulažemo 12 puta više u odnosu na taj period samo za jednu godinu. Nismo odustali ni od jednog projekta koji je započet u Srbiji”, rekao je Vesić dodajući da je na sastanak u Novi Sad došao vozom.

Rekao je i da će do 2025. godine biti završena brza pruga izmedju Novog Sada i Subotice, da će i Madjarska završiti svoj deo izmedju Budimpešte i granice sa Srbijom, nakon čega će biti uspostavljena veza brzim vozom izmedju Beograda i Budimpešte.

“Očekujem da tokom ovog meseca potpišemo ugovor sa Evropskom unijom oko finansiranja brze pruge prema Nišu i 2028. do 2029. mi ćemo imati i brzu prugu do Niša, što znači da će Novi Sad, Beograd, Budimpšeta i Niš biti povezani brzom prugom na kojoj vozovi saobraćaju brzinom od 200 kilometara na sat”, istakao je Vesić.

Najavio je da će do juna biti potpisan i ugovor za prugu na trasi Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Novi Bečej-Kikinda.