Na forumu su predstavnici Biroa za trgovinu grada Ningbo prezentovali predstojeći sajam China-CEEC Expo 2023 koji se organizuje u cilju unapređenja saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope i promocije proizvoda iz ovih zemalja na tržištu Kine, a privrednu delegaciju Ningboa čini osam kompanija.

Načelnik biroa za trgovinu grada Ningboa Džang Jen rekao je da je Ningbo prošle godine ostvario ukupan iznos uvoza i izvoza 130 milijardi juana, po čemu se kotira kao šesti grad po izvozu u Kini. 

Istakao je da je prošle godine uvoz i izvoz iz Srbije u Kinu bio povećan, kao i da su proizvodi iz Srbije kao što su drvna građa, plastični repromaterijali i meso veoma interesantni za kinesko tržište.  

“Imamo neku vrstu dozvole od Centralne kineske Vlade da Ningbo bude grad koji ima prednost za trgovinu sa Srbijom. Kada je u pitanju uvoz srpskih poljoprivrednih priozvoda i hrane, postoje kvote koje treba da se zadovolje. Od svih gradova u Kini, te kvote su najveće za Ningbo”, rekao je Jen.

Podsetio je da Ningbo sa Srbijom ima saradnju već 10 godina i kupce koji već dugo znaju za proizvode iz Srbije, kao i da oni do kineskih državljana dolaze oflajn, odnosno na tradicionalan način, preko pijaca, prodajnih cenatara ali i onlajn, kao i da se trude da oni budu prodati po što povoljnijim cenama.

Istakao je da je razmena robe sa zemljama centralne i istočne Evrope 74 milijarde kineskih juana.