Reforme će, kako tvrde protivnici, ugroziti demokratske osnove Izraela.

Večeras su se demonstranti okupili na dve lokacije u Tel Avivu na Trgu Habima, gde su bili i prošle subote, i u Ulici Kaplan.

Izraelski mediji prenose procene policije da se na Trgu Habima okupilo oko 10.000 ljudi, a u Ulici Kaplan i okolini oko 100.000, dok ih je prošle nedelje demonstriralo oko 80.000.

Demonstracije su danas održane nepunih mesec dana od polaganja zakletve nove Netanjahuove vlade sastavljene od njegovog konzervativnog Likuda i partija ultranacionalista i ultraortodosknih Jevreja, najdesnije orijentisane u istoriji Izraela.

Demonstranti se protive predlozima ministra pravde Jaira Levina da oslabi moć Vrhovnog suda i ojača političku kontrolu nad izborom sudija.

Netanjahu je obećao da će reforme sprovesti uprkos protivljenju, pošto njegova vlada smatra da postoji neravnoteža moći data sudijama i vladinim pravnim savetnicima što utiče na donošenje zakona i upravljanje.

Demonstranti su večeras u ulicama centralnog dela Tel Aviva nosili izraelske zastave i transparente sa natpisima “Izrael, imamo problem” i najčešće skandirali “demokratija”.

Predsedavajući udruženja advokata Avi Himi obraćajući se okupljenima osudio je predloge ministra pravde o izmeni pravosudja, upozorivši da nije dat mandat za izmenu političkog sistema, ni da se uništi demokratija.

Netanjahu je više puta govorio da je vlada dobila mandat na parlamentarnim izborima 1. novembra da sprovede sveobuhvatne reforme koje će dovesti do nadmoći parlamenta (Kneset) u odnosu na pravosudje, navode izraelski mediji.

Bivši ministar odbrane i jedan od lidera protesta Moše Jalon označio je Netanjahuovu vladu vladom “diktatorstva i kriminalaca”.

“Država u kojoj će premijer imenovati sudije ima ime, diktatura”, rekao je Jalon.

Oko 1.000 demonstranata okupilo se na jugu zemlje u gradu Berševi, a demonstrirali su i u Jerusalimu i u Haifi.

Uz proteste raste pritisak na Netanjahuovu vladu pošto je vrhovna tužiteljka zatražila da se otpusti njegov ključni saveznik, ministar zdravlja i unutrašnjih poslova Arije Deri, posle presude Vrhovnog suda kojom je diskvalifikovan sa ministarske funkcije jer je uslovno osdujen za utaju poreza.

I mada se očekuje da će se Netanjahu povinovati presudi, jaz u zemlji u odnosu na pravosudni sistem i moć sudova samo je produbljen, konstatuje AP.

Protivnici reformi kažu da bi one mogle pomoći Netanjahuu, kome se sudi za korupciju, da izbegne da bude osudjen ili da se sudjenje potpuno prekine.

Očekivalo se da će se zbog vedre noći okupiti više demonstranta nego prethodne subote i 1.000 policajaca je razmešteno da vodi računa o redu i mir i da blokira saobraćaj.

Protest je organizovao Pokret za kvalitetnu vladu pod parolom “Sloboda, jednakost, kvalitet vlade protiv opasne revolucije koju planira nova vlada, revolucije koja će uništiti izraelsku demokratiju”.

U organizaciji protesta su učestvovali i protivnici Netanjahua pokret Crne zastave, a demonstriraju i studenti i protivnici okupacije palestinskih teritorija.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *