Turska humanitarna organizacija Afad saopštila je večeras da je 17.134 tela izvučena iz ruševina u Turskoj, i 3.162 u Siriji, čime je broj stradalijh porastao na na 20.296.

Tursku su u ponedeljak pogodila dva jaka zemljotresa, magnitude 7,8 i 7,5 stepeni. Kasnije su usledili potresi sa manjom magnitudom.

 Apel izaslanika UN da se ne politizuje pomoć

Specijalni izaslanik UN za Siriju Geir Pedersen apelovao je danas da se ne politizuje humanitarnu pomoć Sirijcima i rekao da po tom pitanju ima uveravanja od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

On je rekao da se mora učiniti sve da dolazak pomoći ne ugroze međunarodne sankcije pod kojima je sirijski režim od početka građanskog rata pre više od decenije.

Izaslanik UN je rekao i da će konvoj prve pomoći proći kroz Bab al-Havu, jedini prelaz koji je garantovan rezolucijom Saveta bezbednosti UN između Turske i severozapadne Sirije.

Zvaničnici na tom prelazu potvrdili su danas agenciji Frans pres da je prvi konvoj pomoći ugroženima od zemljotresa u sirijskim pobunjeničkim područjima uspeo da prođe u četvrtak.

Zemljotres magnitude 7,8 u ponedeljak u zoru je pogodio delove Turske i Sirije. Spasilačka akcija nastavljena je danas.