Poslanici tri političke grupacije u EP tražili su od Evropske komisije odgovor na pitanje „kada će istražiti izveštaje i tvrdnje da je Varheji ignorisao pitanja koja se odnose na vladavinu prava u susednim državama“, navodi televizija N1.

Odgovor je zatražilo 12 poslanika iz grupa Socijaldemokrate, Zeleni/Evropska slobodna alijansa i Obnovimo Evropu, medju kojima su Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Tineke Strik i Tomas Vajc.

Poslanike zanima na koji način će se Komisija odnositi „prema otkrićima zasnovanim na višestrukim izvorima iz vrha Evropske komsije i internim dokumentima“ i koje će mere preduzeti da „vrati poverenje i osigura nepristrasnost i integritet procesa proširenja“.

Oni od Komisije traže i garancije da je najnovija procena o napretku Srbije u evrointegracijama izvršena na osnovu objektivnih kriterijuma.

„Ako jeste, kako se objašnjava nesklad izmedju ocene vladavine prava u izveštaju Komisije i ocena kredibilnih aktera, kao i internih prepiski visokih zvaničnika Komisije, u kojima se tvrdi da su komesar Varheji i njegov kabinet izvršili politički uticaj na izveštaj“, navode poslanici.

List Politiko je 5. oktobra objavio tekst u kojem je optužio Varhejija da forsira ulazak Srbije u EU bez ispunjavanja kriterijuma i nauštrb drugih država kandidata za članstvo, i da time navodno ne vodi politiku Evropske komisije, već „svog pravog šefa (madjarskog premijera) Viktora Orbana“.

Poslanici traže i odgovor Komisije na interna dokumenta koja, kako navode, „dokazuju da je kabinet komesara Varhejija tražio da rečnik o pravima LGBTIQ+ osoba bude uklonjen iz dokumenata Evropske komisije“.

//