U odgovoru na naš Zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, Tužilaštvo je navelo da je veštačenje povereno Centru za forenzičko inženjerstvo pri Mašinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

Iz Višeg tužilaštva su istakli i da je do sada, po njihovoj naredbi, izvršen uviđaj mesta događaja na privremenom poligonu “Pešter”, prikupljeno više obaveštenja primljenih od građana, urađena obdukcija i hemijsko-toksikološka analiza tela Dejana Stojkovića, a da je u toku veštačenje vojnog vozila.

“Nakon što Više javno tužilaštvo dobije nalaz i mišljenja veštaka, to će u zavisnosti od rezultata veštačenja biti preduzeti sledeći koraci u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti smrti Dejana Stojkovića, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena”, saopštili su iz Tužilaštva.

Vojni sindikat Srbije, pozivajući se na obdukcioni nalaz, saopštio je nedavno da je stariji vodnik prve klase Vojske Srbije Dejan Stojković preminuo od trovanja gasom tokom vežbe na poligonu “Pešter”u junu ove godine.

Naglasili su da očekuju da se utvrdi odgovornost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe.

Pojedini mediji pisali su da je Stojković preminuo od trovanja gasom koji je ispustio protivpožarni sistem u borbenom vozilu, a usled snažne eksplozije.

Stojković je preminuo 24. juna pošto mu je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, iznenada pozlilo tokom vežbe na privremenom poligonu “Pešter”.