Lekar ove službe Damir Husović rekao je radiju Sto plus da je broj pregleda vidno povećan u poslednje dve nedelje i da se samo tokom noćne smene obavi više od 100 pregleda.

„Broj pregleda je od početka leta povećan za oko 15 odsto, a broj izlazaka na teren i za više od 20 odsto. Tokom dnevnih smena obavimo oko 60 pregleda,u noćnoj smeni našoj službi se javi od 100 do 120 pacijenata, a na teren tokom dana izađemo oko 30 puta“, rekao je Husović.

Dodaje da je njihova pomoć najpotrebnija hroničnim bolesnicima kojima smetaju visoke temperature, deci sa virusnim respiratornim i crevnim infekcijama, ali i pacijentima sa ujedima krpelja.

„Redovna hidratacija je u ovom periodu veoma bitna, izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, a hronični bolesnici moraju redovno da uzimaju svoju terapiju kako ne bi došlo do pogoršanja njihove bolesti“, navodi Husović.

Na području Srbije visoke temperature će trajati sve do srede 6. jula, nakon čega će kratkotrajno pasti na vrednosti ispod 30 stepeni, a meteorolozi najavljuju da će toplotni talasi tokom jula i avgusta biti još izraženiji.