Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Jang i Salivan razgovarali su u ponedeljak u Rimu.

Dve strane su saglasne da zajednički primenjuju konsenzus koji su postigli šefovi dveju država, povećaju razumevanje, upravljaju razlikama, prošire konsenzus i ojačaju saradnju, kako bi se akumulirali uslovi za približavanje Kine i SAD.

Jang, takođe direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, rekao je da je sprovođenje konsenzusa između šefa država najvažniji zadatak.

On je rekao da je kineski predsednik Si Đinping predložio tri principa u razvoju odnosa Kine i SAD, a to su međusobno poštovanje, miroljubivu koegzistenciju i saradnja u kojoj svi dobijaju.

„Predsednik SAD Džozef Bajden je pozitivno odgovorio i naglasio da Sjedinjene Države ne traže novi hladni rat, niti žele da menjaju kineski sistem, a neće se ni suprotstavljati Kini kroz jačanje saveza, podržavati ‘nezavisnost Tajvana’ ili tražiti konfrontaciju sa Kinom“, istakao je Jang.

Jang je kazao da se tajvansko pitanje tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.

„U tri zajednička saopštenja Kine i SAD rekao je da je američka strana eksplicitno priznala da postoji samo jedna Kina i da je princip jedne Kine premisa za uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država kao i politički temelj njihovih odnosa“, kazao je kineski diplomata.

Kina apeluje na američku stranu, istakao je Jang, da prizna visoku osetljivost pitanja Tajvana, da se pridržava principa jedne Kine, odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja i obaveza koje je preuzela američka strana, i prestane da ide dalje opasnim putem .

Jang je izložio stav Kine o pitanjima vezanim za Sinđijang, Tibet i Hongkong, istakavši da se ta pitanja tiču suštinskih interesa Kine i da su unutrašnje stvari Kine koje ne dozvoljavaju strano mešanje.

„Svaki pokušaj da se ova pitanja iskoriste za suzbijanje Kine neće uspeti“, rekao je on.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući pitanje Ukrajine, nuklearno pitanje Korejskog poluostrva, nuklearno pitanje Irana i pitanje Avganistana, prenosi CMG