Sadržaj predloga je utvrđen u aneksu i EU bi preko mehanizma za nadzor kontrolisala primenu u roku od nekoliko meseci, a cilj je da se postigne “sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa” Beograda i Prištine, predočio je visoki zvaničnik Unije.

On je naveo da je reč o osnovnom, prilično sveobuhvatnom sporazumu koji u mnogogome ima elemente “sveukupnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane”.

Novinari od ovog zvaničnika nisu dobili jasan odgovor da li EU smatra da će taj konačni sporazum o uređivanju odnosa Beograda i Prištine, u koji treba da bude ugrađena ZSO, biti i neka vrsta priznavanja samostojnosti, nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

Visoki funkcioner EU je posebno naglasio da će primena evropskog predloga značiti i nove zapadne projekte i ulaganja, osetno uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidljivosti, kad je reč o Srbiji i Kosovu, kao i regionu.

To bi značilo, zaključio je zvaničnik EU, obustavu svakog zaoštravanja i nasilja na Kosovu i između dve strane i okretanje stabilnosti i njihovoj evropskoj perspektivi.
Foto: European Council