Okrivljenima se na teret stavlja produženo krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu, saopštilo je VJT.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Kneževića osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Zlatanovića na godinu dana zatvora.

Takođe je predložilo sudu da produži pritvor okrivljenima da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

“Postoji opravdana sumnja da su Damjan Knežević i Dejan Zlatanović od 12. do 15. februara 2023. godine s umišljajem izvršili krivično delo, tako što su u više navrata pozivali gradjane na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije, putem Telegram kanala ‘Narodne patrole’ i Youtub kanala ‘Srbininfo'”, navodi VJT.

Tako je 12. februara, stoji u optužnom predlogu, u emisiji na Youtub kanalu “Srbininfo” Damjan Knežević rekao: “I da krenemo u rušenje kako svih ovih sporazuma, tako i režima Aleksandra Vučića…”.

Na pitanje Dejana Zlatanovića da li se režim Aleksandra Vučića može promeniti mirnim putem, Damjan Knežević je, navodi VJT, odgovorio: “… ja lično mislim da Aleksandar Vučić neće pasti mirnim putem”.

Potom je Knežević 14. februara na Telegram kanalu “Narodne patrole”, dodaje se, u video zapisu pozvao da se silom svrgne predsednik Republike rečima:”Braćo i sestre, pozvali smo vas na Sretenje od 18 časova kod Presedništva, naš cilj je jasan da sprečimo izdaju Kosmeta i da krenemo u rušenje izdajničke vlasti…”.

Prema optužnom predlogu, na skupu protiv francusko-nemačkog plana ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, 15. februara tokom govora sa postavljene bine, Damjan Knežević je pozvao na nerede, nasilje i svrgavanje rečima: “Ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću”, “kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede”, “da se bojim da Aleksandar Vučić neće pasti bez incidenta…”.

Dejan Zlatanović je tokom svog obraćanja, navodi VJT, okupljenim gradjanima rekao: “Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše”, “ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više”, “ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi…”.

Nakon završetka obraćanja, osumnjičeni Damnjan Knežević i Dejan Zlatanović su se na čelu okupljenih gradjana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, silom oborili zaštitnu ogradu, nasilno ušli u dvorište, ali nisu uspeli da udju u zgradu Presedništva jer su ih u nameri sprečili policijski službenici, saopštilo je VJT.